Wat is een vuurtafel? Uitleg over deze gezellige en warme tuin brander

Een vuurtafel is een terrasverwarmer en de ultime en veilige sfeermakers voor de tuin en terras of balkon. Deze vuurtafels, ook bekend als tafelhaard, tafelbrander, brengen op een veilige manier de gezelligheid en sfeer van een open vuurtje naar uw tuin.
Hier vindt u informatie over de vraag wat is een vuurtafel. Van welke materialen het is gemaakt, het gebruik van de gasfles, voordelen van Gas ten opzichte van Hout, en eventueele accessoires.

De Gasfles en Veiligheid

Een vuurtafel op gas werkt op een 4 tot 11 kg propaan/butaan gasfles. Dit zijn de standaard gasflessen die gekocht kunnen worden bij de meeste tanksstations of een camping winkel.

De vuurtafels die in Nederland verkocht worden werken alleen maar met een gasdrukregelaar van 30mbar. Deze worden meestal los meegeleverd.

Geen gasdrukregelaar of gebruik van één met meer of minder mBar zal niet gaan werken omdat de branders daar niet op afgesteld zijn. In duitsland werken ze bijvoorbeeld met op 50MBar.

Sommige vuurtafel modellen kunnen de gasfles in de vuurtafel zelf herbergen (bij deze modellen kunt u geen gasfles groter dan 6KG gebruiken vanwege de ruimte). Bij andere modellen zult u de gasfles achter een meubel of in een bijzettafel (enclosure) moeten verbergen. Dit kan omdat de vuurtafels meestal met langere gasslangen geleverd worden zodat u deze afstand kunt overbruggen.

LETOP: een gasfles mag NOOIT liggend gebruikt worden omdat dit zorgt dat de vuurtafel niet of gevaarlijk brand.

Primagaz Easyblue plus 6KG gasfles

Wat zijn de onderdelen van een vuurtafel?

Een vuurtafel bestaat uit een brander, control paneel en een ombouw. De ombouw kan een tafel zijn of iets anders waarvan de bovenkant plat is. Deze kan van hout, teakhout of composiet zijn. Composiet is een componenten mix van twee materialen dat lijkt op beton. Voordeel hiervan is dat het meubel niet zwaar is maar wel de beton looks heeft van een zwaar massief meubel.

Vervolgens is de brander een vuur ring. Deze kan in de meeste gevallen bedient worden met een regelaar en aangestoken worden met de automatische ontsteking, deze bevinden zich op het controle paneel meestal aan de zijkant van de vuurtafel.
In de meeste gevallen wordt de brander omringt door lavastenen en houtblokken gemaakt van keramisch om het zoveel mogelijk op een authentieke vuurtje te laten lijken. Deze houtblokken zullen altijd wel een beetje zwart uitslaan zodat het net een echt vuurtje lijkt.

Happy Cocooning Kermasiche Houtblokken Inbouwbrander (Villa d'Arte Actie)

Keramische houtblokken

Happy Cocooning Vuurtafel Losse Inbouwbrander Rechthoek

Lavastenen voor rondom de vuurring

Wat zijn de voordelen van een vuurtafel op Gas versus hout

Een vuurtafel werkt op gas en een vuur-tafel/kooi/schaal werkt op hout. Beide geven het zelfde resultaat namelijk warmte en sfeer. Echter heeft een vuurtafel op gas veel meer voordelen dan een vuurtafel die werkt op hout. Hieronder een overzicht van de voordelen:

In de loop van de tijd zal het kunnen zijn dat een wit laag plafond zwarte roet deeltjes verzamelen Veel rook ontwikkeling. Daarom kan deze niet onder afdak of dicht bij meubelen geplaatst worden.

 

Vuurtafel op gas vuurtafel/schaal/kooi op hout
aansteken Binnen 2 seconden. (gaskraan open, plus ontstekkigsknop indrukken en branden) Enkele minuten

(Hout en aanmaakmateriaal plaatsen, aansteken en het vuur levend houden)

Veiligheid Automatische gas stop voor optimale veiligheid Kan gevaarlijk zijn als er onverstandig wordt gehandeld
schoon Niks schoon maken As en restjes verwijderen
Rook Geen rook ontwikkeling zodat de vuurtafel onder een pergola geplaatst kan worden en zonder probleem naast meubelen te plaatsen is. In de loop van de tijd zal het kunnen zijn dat een wit laag plafond zwarte roet deeltjes verzamelen Veel rook ontwikkeling. Daarom kan deze niet onder afdak of dicht bij meubelen geplaatst worden.
Geur Geurloos Rook en brand geur
regelaar Snel en gemakkelijk dankzij de regelknop Moeilijk en duurt lang voordat hout uitgebrand is
afsluiten Gemakkelijk en snel door de regelknop helemaal uit te draaien en daarna de gasfles dicht te draaien voor optimale veiligheid Wachten totdat het vuur gedoofd is en nooit een vuurtje onbeheerd achter laten.

 

Accessoires, ideale meerwaarde voor uw tuin

Er zijn verschillende accessoires in de markt om nog meer te kunnen genieten van uw vuurtafel. hieronder zijn er een paar genoemd.

  1. De nummer 1 accessoires voor een vuurtafel is de glazen ombouw. Deze zorgt naast de veiligheid van uw kinderen en huisdieren ook voor nog meer sfeer vanwege het spiegeleffect van het glas. Hierdoor kan de vuurtafel op een lagere stand gezet worden maar vanwege de weerspiegeling lijkt het toch op een veel groter en gezelliger vuur. De glazen ombouw zorgt er ook voor dat de vuurtafel gebruikt kan worden op een winderig terras of avond.
  2. Grillplaat voor uw brander. Deze zorgt ervoor dat u een stukje vlees, groente, vis, garnalen, etc kunt barbecueën zodat er iets te snacken is. De grillplaat wordt geleverd met een bolle deksel met daarin een temperatuur meter zodat de grillplaat ook gebruikt kan worden als oven.